Alles wat u moet weten over het isoleren van uw spouwmuren
Spouwmuurisolatie is momenteel de meest gebruikte methode om uw buitenmuren te isoleren. En terecht, want het is bijzonder rendabel. U bespaart tot maar liefst 30% op uw energiekosten.
Bovendien zijn de werken eenvoudig en snel uit te voeren. En de investering is relatief goedkoop in vergelijking met andere energiebesparende ingrepen.
In deze handleiding geven we u een antwoord op (bijna) alle vragen over spouwmuurisolatie. Nog vragen over spouwmuurisolatie of deze gids? Contacteer ons. Onze isolatie-experts geven u met veel plezier advies over uw woning.
Inhoud handleiding
Wat is een spouwmuur?
Wat is spouwmuurisolatie?
Voordelen spouwmuurisolatie
Nadelen spouwmuurisolatie
Risico’s spouwmuurisolatie
Voor welke muren is spouwmuurisolatie niet geschikt?
Heeft uw woning spouwmuren?
Komt uw woning in aanmerking voor spouwmuurisolatie?
Aanpassingswerken
Alternatieven voor spouwmuurisolatie
Werkwijze spouwmuurisolatie
Werkwijze spouwmuurisolatie nieuwbouw
Materialen en technieken
Isolatiewerken Verschueren kiest voor EPS-parels en glaswolvlokken
Wat na het isoleren van uw spouwmuur?
Premies spouwmuurisolatie
Prijs spouwmuurisolatie
Uw besparing
Uw terugverdientijd
Groepsaankoop
Isolatiewaarden spouwmuurisolatie
Volgende stap: laat u adviseren
Wat is een spouwmuur?
De meeste huizen gebouwd na 1920 hebben spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit:
- een buitenmuur in baksteen of metselwerk (buitenblad)
- een open ruimte of spouw
- een binnenmuur (of binnenblad)
De open ruimte tussen de buiten- en binnenruimte noemt men de spouw. Een spouw is doorgaans 3 tot 11 cm breed.
Het doel van de spouw? Verhinderen dat er vocht via de buitenmuur uw woning binnendringt. Sinds 1960 moeten alle nieuwe woningen spouwmuren hebben om vochtproblemen te voorkomen.
Wat is spouwmuurisolatie?
Bij spouwmuurisolatie isoleert men de spouw, de open ruimte tussen uw buiten- en uw binnenmuur. Dat doet men door de spouw te vullen met isolatiemateriaal zoals glaswol of glasparels.
Op die manier krijgt je woning een extra beschermlaag. Alsof ze een extra dikke wollen pull aantrekt. Wat levert u dat op qua wooncomfort?
- Er ontsnapt minder warmte uit uw woning > u moet minder verwarmen en minder uitgeven aan energiekosten.
- Er komt minder hitte binnen > Het blijft binnen koeler in de zomer.
- Het lawaai van buiten wordt gedempt > U woont rustiger.
- Het geluid van binnen wordt gedempt naar buiten > U kan bijv. luidere muziek afspelen en u krijgt meer privacy.
Spouwmuurisolatie bestaat al sinds de jaren 80 in België. De meeste woningen gebouwd voor 2000 komen in aanmerking voor spouwmuurisolatie. Het wordt toegepast bij zowel gerenoveerde als nieuwbouwwoningen.
Voordelen spouwmuurisolatie
1. Lager energieverbruik
De meeste warmte in uw woning gaat verloren via uw dak en uw buitenmuren. Door uw spouwmuren te isoleren neemt u een belangrijke stap in het energiezuiniger maken van uw woning. U bespaart tot 30% van uw energiekosten.
2. Snelle uitvoering
Voor de meeste woningen is 1 werkdag voldoende. Voor heel grote woningen mag u rekenen op maximum 2 dagen.
3. Geen afbraakwerken
Het isolatiemateriaal wordt via kleine openingen in de buitenmuur in de spouw gespoten. Er moeten geen muren worden afgebroken. En normaal gezien moet men zelfs niet binnen zijn voor de werken.
4. U merkt er niets van
Na het inspuiten van het isolatiemateriaal maakt men de gaatjes in de voegen van uw muren dicht. Resultaat: u ziet er helemaal niets van.
5. Relatief goedkope investering
Er bestaan verschillende manieren om uw woning energiezuiniger te maken, zoals zonnepanelen, warmtepompen … Daarmee vergeleken is spouwmuurisolatie een stuk goedkoper en levert het meestal een grotere besparing op.
6. Premies
De Vlaamse overheid zet hard in op spouwmuurisolatie. Wie zijn muren laat isoleren door een gecertificeerd aannemer krijgt tal van premies en fiscale voordelen. Zoals 5 euro per m² geïsoleerde spouwmuur via uw netbeheerder. Hier vindt u een overzicht van alle spouwmuurisolatiepremies.
7. Terugverdientijd van 2 à 5 jaar
Dankzij de geringe kostprijs en de premies, hebt u snel uw investering terugverdiend. Doorgaans is dat binnen 3 à 4 jaar. In sommige gevallen duurt het iets langer en of gaat het sneller.
8. Meer warmtecomfort
Geïsoleerde spouwmuren houden niet alleen de koude buiten in de winter. Ze helpen ook de hitte in de zomer tegen te houden. Gevolg: u heeft het warmer in de winter en koeler in de zomer.
9. Geluiddempend
Spouwmuurisolatie dempt bovendien vervelende geluiden van buiten, zoals langsrijdende treinen, druk verkeer, een autosnelweg in de verte … Kortom: het wordt rustiger wonen bij u thuis.
10. Minder risico op vochtproblemen
Sommigen mensen vrezen dat spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaakt. Dat klopt niet. Integendeel zelfs. Het isolatiemateriaal (glaswol of glasparels) in uw spouwmuur houdt vochtophoping tussen uw buiten- en binnenmuur tegen en doet de oppervlaktetemperatuur van uw muren stijgen. Gevolg? Minder risico op vocht- en schimmelproblemen.
11. Uw woning verhoogt in waarde
Door uw spouwmuren te isoleren, daalt het E-peil van uw woning. Het E-peil geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe interessanter uw woning wordt voor eventuele toekomstige kopers. Sowieso is een goed geïsoleerde woning veel aantrekkelijker voor huizenjagers dan een slecht geïsoleerde woning.
12. 100% veilig en gezond
Isolatiewerken Verschueren biedt glasparels (Neopixels) en glaswol (Ursa) aan voor uw spouwmuurisolatie. Niet alleen omdat ze het beste rendement geven, maar ook omdat ze 100% veilig zijn. De lijm in het isolatiemateriaal is niet brandbaar en bevat geen giftige stoffen of gevaarlijke bestanddelen.
13. Goed voor het milieu
Niet onbelangrijk: Door uw woning te isoleren moet u minder verwarmen. Gevolg: er komt minder CO² in de lucht. Zo draagt u een belangrijk steentje bij aan een beter milieu.
Nadelen spouwmuurisolatie
In principe zijn er geen nadelen aan spouwmuurisolatie. Tenminste:
- als u de werken laat uitvoeren door een betrouwbare firma en met de juiste materialen
- en als uw muren geschikt zijn voor spouwmuurisolatie.
Toch doen nog steeds verhalen de ronde over mogelijke problemen met spouwmuurisolatie. Dat is een erfenis uit het verleden.
Spouwmuurisolatie dateert van de jaren 70. In die periode stonden de technieken nog niet op punt. Sommige woningen kampten na de werken met vochtophoping of muurschade. Met de technieken van vandaag zijn die problemen van vroeger verleden tijd.
Risico’s spouwmuurisolatie
Slechte ventilatie kan leiden tot vocht en schimmel
Spouwmuurisolatie veroorzaakt geen vochtproblemen. Integendeel. Het is slechte ventilatie die voor vochtophoping zorgt. In een woning die niet goed wordt verlucht, blijft meer woonvocht hangen. Dat kan condenseren, o.a. tegen de muur, en schimmel in de spouwmuren veroorzaken. In een degelijk geventileerde woning hebt u geen last van vochtproblemen.
Brandbaar isolatiemateriaal
Sommige isolatiematerialen zijn brandbaar. Bij Isolatiewerken Verschueren maken we daar geen gebruik van. Wij isoleren enkel met glasparels en glaswolvlokken. Die zijn onbrandbaar en 100% veilig.
Voor welke muren is spouwmuurisolatie niet geschikt?
1. Geglazuurde baksteen
Dat zijn muren voorzien van een glazuurlaag, te herkennen aan hun glans. Door die glazuurlaag is de muur niet dampopen. De muur kan niet ademen. Achter de glazuurlaag kunnen vochtophopingen ontstaan en de bovenlaag doen breken bij vriesweer. Let wel: niet alle glanzende muren hebben een glazuurlaag en niet alle muren met een glazuurlaag zijn per definitie ongeschikt. Laat het onderzoeken door een expert.
2. Geschilderde gevels
Een geschilderde gevel is een twijfelgeval. Alles hangt af van het type verf. Sommige verven maken een gevel dampdicht en ongeschikt voor spouwmuurisolatie. Bij de moderne verven is dat niet het geval. Die zijn dampopen en laten de gevel ademen.
3. Oudere gevels
Heeft u een oudere woning? Dan laat u uw gevel het best controleren. Spouwmuurisolatie kan ervoor zorgen dat een oude gevelsteen niet of niet snel genoeg opdroogt. Daardoor kan hij barsten bij vriesweer. Dit kan u verhelpen door de gevel te impregneren. Daardoor wordt hij waterafstotend.
4. Vervuilde spouwmuren
Een spouwmuur kan ook vervuild zijn met bouwresten, cement of puin. Bij oude gebouwen komt dat wel eens voor. Als u zo’n spouwmuur isoleert, zal het isolatiemateriaal zich niet gelijkmatig verdelen in de spouw. Dat kan koudebruggen en vochtplekken veroorzaken. De oplossing? De spouwen reinigen. Via een endoscopisch onderzoek komt u te weten of uw spouwmuur al dan niet te isoleren is.
U wilt zekerheid over uw spouwmuur? Laat vooraf uw spouwmuren controleren via een endoscopisch onderzoek. Met een camera kijkt men in uw spouw. Zo stelt men vast of uw spouwen geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Contacteer ons voor een afspraak voor een gratis onderzoek van uw spouwmuren.
Heeft uw woning spouwmuren?
De meeste woningen gebouwd na de jaren 20 hebben spouwmuren. Dateert uw woning van na 1960? Dan hebt u zo goed als zeker spouwmuren
Hoe komt u te weten of uw woning spouwmuren hebt?
- Meet de dikte van uw buitenmuur. Is die minstens 25 cm breed? Dan hebt u waarschijnlijk schouwmuren.
- Bekijk uw bouwplannen. Daarop kan u zien of er vrije ruimte is tussen de buiten- en de binnenmuur.
Om 100% zeker te zijn laat u best een endoscopisch onderzoek met warmtebeeldcamera uitvoeren. Isolatiewerken Verschueren kan dat voor u doen.
Komt uw woning in aanmerking voor spouwmuurisolatie?
Uw woning moet uiteraard spouwmuren hebben om ze te kunnen isoleren. Maar uw gevel en spouwmuren moeten aan nog een aantal voorwaarden voldoen:
+ De spouw moet minimaal 5 cm breed zijn
Enkel dan heeft u recht op een premie. 5 cm breedte is nodig om het isolatiemateriaal goed te verdelen in de spouw. Kan het ook met minder dan 5 cm? Ja, maar dan hebt u geen recht op de premie. En er is eerst een onderzoek nodig om na te gaan of het mogelijk is.
+ In de spouw mogen zich geen puinresten, mortel of cementbaarden bevinden.
Is dat wel het geval, dan laten we de spouw eerst reinigen alvorens te isoleren.
+ De buitengevel mag niet te veel regen of vocht doorlaten.
Anders moet u de buitenmuur laten herstellen of een nieuwe regendichte (en dampopen) bekleding aanbrengen.
+ De buitengevelmuur moet bestand zijn tegen vorst.
U kan maatregelen nemen om hem vorstbestendig te maken. Geschilderde muren komen in aanmerking voor spouwmuurisolatie als de gevelmuur vorstbestendig is.
+ De gevel mag niet beschadigd zijn.
Anders kan vocht het isolatiemateriaal aantasten. Is de gevel wel beschadigd? Isoleer dan eerst de spouw en herstel dan de gevel.
+ Het voegwerk mag geen scheurtjes vertonen.
Laat het beschadigde voegwerk eerst herstellen of vernieuwen.
+ U heeft buitenbepleistering?
Dan moet die in goede staat zijn alvorens te starten met spouwmuurisolatie.
+ Vochtplekken in huis?
Vind eerst de oorzaak voordat u de spouw laat isoleren.
Laat uw spouwmuren controleren via een gratis endoscopisch onderzoek.
Aanpassingswerken voor spouwmuurisolatie
Blijkt na het onderzoek dat uw buitenmuur in zijn huidige staat niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Dan kan u aanpassingen doen om de vocht- en vorstbelasting van uw buitenmuur te verminderen.
Wat kan u zoal doen?
- Voegen opvullen of volledig vernieuwen
- De dakrand vernieuwen
- De buitenmuur regendicht maken (met bepleistering, bebording enz.)
- De spouw reinigen, het puin eruit ruimen
- De scheuren in de gevelbekleding, pleisterwerk of voegen herstellen
- Opstijgend vocht behandelen
Alternatieven voor spouwmuurisolatie
Voldoet uw spouwmuur niet voor spouwmuurisolatie? Dan hebt u twee mogelijkheden:
- Uw gevel aan de buitenkant isoleren.Het grote voordeel? U verliest geen ruimte binnen. En u bezorgt de buitenkant van uw woning een nieuwe frisse look.Ook daarvoor kan u bij Isolatiewerken Verschueren terecht. Kijk hier voor meer informatie.
- Uw muren langs binnen isoleren. Let wel, dan verliest u binnenruimte.
Check even uw buitenmuren. Maar laat voor u beslist eerst een grondig onderzoek uitvoeren door experts in spouwmuurisolatie.
Werkwijze spouwmuurisolatie renovatie
Vooraf: endoscopisch onderzoek.
We voeren altijd eerst een endoscopisch onderzoek uit. Zo controleren we of uw spouwmuur geschikt is voor spouwmuurisolatie. En of we eventueel de spouwen moeten reinigen.
Openingen boren
Eerst bepalen we de precieze locatie en de diameter van de openingen. Daarna worden de vulopeningen en de ontluchtingsopeningen geboord met een professionele steenboor. De openingen worden verspreid over de hele buitenmuur.
Inblaasmachine instellen
Voor het vullen van de spouw met isolatiemateriaal maken we gebruik van een inblaasmachine. Die bestaat uit een vulcontainer met isolatiemateriaal, een compressor, een manometer, een drukregelaar en een toevoerluik. Een inblaasslang uit doorzichtig kunststof verbindt de inblaasmachine met het inblaaspistool.
Glaswol inblazen
Het inblaaspistool wordt in de openingen in de gevel gebracht. De inblaasmachine blaast de glaswolvlokken door de inblaasslang en het inblaaspistool in de spouw. Dat gebeurt van onderuit naar boven. Op die manier wordt de spouw volledig gevuld met isolatiemateriaal. Met een langwerpig lampje controleert men voortdurend het vulniveau van de spouw.
Openingen afdichten
Nadien worden de openingen gedicht. Daarvoor gebruiken we voegmortel met dezelfde kleurtint als het oorspronkelijke voegwerk. Zo is er van de isolatiewerken en de boringen niets (of nauwelijks iets) te zien.
De werken duren doorgaans één dag. ’s Ochtends komen de isolatiespecialisten langs, en ’s avonds zijn uw spouwmuren volledig geïsoleerd.
Werkwijze spouwmuurisolatie nieuwbouw
Bij een nieuwbouwwoning moeten er geen openingen gemaakt worden. Het isolatiemateriaal wordt meteen tegen de binnenmuur geplaatst en afgewerkt met de gevelbekleding (baksteen, crepi …).
Materialen en technieken
EPS-parels
EPS-parels of EPS-korrels zijn kleine kunststoffen bolletjes. Ze zijn gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als isomo of piepschuin. Samen met lijm worden de bolletjes via de openingen in de muur in de spouw gespoten. EPS-parels isoleren heel goed en er bestaan verschillende soorten van. De EPS-parels van Neopixels die Isolatiewerken Verschueren toepast zijn de H++ parels. Ze hebben de hoogste isolerende waarde van alle parels.
EPS-parels zijn bijzonder vochtbestendig. Ze kunnen volledig gerecycleerd worden (goed voor het milieu), zijn volledig onschadelijk voor onze gezondheid en brandveilig. EPS-parels zijn ook geschikt voor dunnere spouwen.
Isolatiewerken Verschueren biedt EPS-parels van Neopixels aan.
Glaswol
Glaswol wordt gemaakt uit zand en gerecycleerd glas. Verhit glas wordt in het rond gedraaid. Daardoor ontstaan dunne slierten glasvezel. Door het toevoegen van lijm of bindmiddel klitten de vezels samen en vormen één geheel.
Glaswol wordt net als parels ingeblazen in de spouw. Glaswol is iets goedkoper dan andere isolatiematerialen.
Contact met glaswol kan irritatie veroorzaken. Maar aangezien het direct in de spouw wordt ingespoten, loopt u geen risico. Glaswol is een natuurlijk product dat heel goed isoleert en 100% brandveilig is.
Isolatiewerken Verschueren biedt glaswol van URSA aan.
PUR
PUR-schuim is een vloeibare, kunststoffen isolatiemateriaal. Na het inspuiten in de spouw, zet PUR uit en verhardt het tot schuim. Het is heel geschikt voor dunne spouwen. Doordat het vloeibaar is bereikt het alle kleinste hoeken en spleten.
PUR is duurder dan EPS-parels en glaswol. Het is heel stabiel en duurzaam, maar niet zo milieuvriendelijk omdat het niet recyclebaar is.
Rotswol
Rotswol of steenwol is een minerale wol gemaakt uit vulkanisch gesteente. Het gedraagt zich net als glaswol. Het is verkrijgbaar als isolatieplaat of isolatiedeken en kan worden ingespoten in bestaande spouwmuren. Rotswol is iets duurder dan glaswol.
Cellulose
Cellulose is gerecycleerd papier waaraan boorzout wordt toegevoegd. Men noemt het ook papiervlokken. Cellulose is milieuvriendelijk, want gemaakt van oud papier. Het is echter niet zo populair voor spouwmuurisolatie omdat het niet zo goed isoleert als andere materialen. Net als glaswol wordt het ingeblazen in de spouw.
Isolatiewerken Verschueren kiest voor EPS-parels en glaswolvlokken
Voor het isoleren van uw spouwmuur bieden we 2 isolatiematerialen aan:
Glaswolvlokken van de fabrikant URSA: URSA Pure Floc KD.
EPS-parels van NEOPIXELS: Neopixels premium HR insulation
Waarom de keuze voor URSA en Neopixels? Omdat beide merken volgens de objectieve de IRZ-vergelijking (vergelijking van investering, rendement en zekerheid) het beste product op de markt zijn. URSA binnen het segment van de glaswol en Neopixels binnen het segment van de EPS-parels.
Wat betekent dat concreet?
De Pure Floc KD glaswolvlokken van URSA en de EPS-parels van NEOPIXELS hebben een Lamdawaarde van 0,034. De lamdawaarde geeft de warmtegeleidbaarheid en dus de isolerende waarde van het isolatiemateriaal aan (zie verder over isolatiewaarden).
Met deze waarde zijn ze de beste van de klas. Geen enkele fabrikant van EPS-parels of glaswol doet beter.
Die lambdawaarde is belangrijk voor uw spouwmuur. Hoe hoger die waarde, hoe beter het materiaal isoleert. En dus: hoe minder u moet stoken, hoe lager uw energiefactuur en hoe sneller u uw investering terugverdient.
URSA Pure Floc KD en NEOPIXELS premium HR Insulation bezitten allebei een Technische Goedkeuring ATG met Certificatie. Wat betekent dit? Dat het beide kwaliteitsproducten zijn en voldoen aan de bestaande wettelijke normen.
> Bekijk ATG certificaat URSA (pdf)
> Bekijk ATG certificaat NEOPIXELS (pdf)
Wat moet u weten over URSA en NEOPIXELS
- Het zijn beide internationaal gerenommeerde en betrouwbare fabrikanten die al tientallen jaren isolatiemateriaal vervaardigen.
- Hun producten zijn brandvertragend en 100% veilig. Als ze in aanraking komen met vuur, ontwikkelen ze geen vuur en komen er geen toxische gassen vrij.
- Er zitten geen giftige of schadelijke stoffen in hun producten.
- Ze absorberen geen water. Ze behouden hun vorm en hun isolatiewaarde.
- Bovendien zijn ze dampdoorlatend. Daardoor is het risico op vochtige muren nog kleiner.
Wat na het isoleren van uw spouwmuur?
De werken zijn uitgevoerd. Uw woning heeft een extra beschermlaag gekregen. Moet u nu iets aanpassen in huis?
In principe niet. Stel dat u uw thermostaat hebt ingesteld op een bepaalde gewenste temperatuur? Dan zal er binnen niet zoveel veranderen.
De temperatuur wordt wel constanter, zowel in de zomer als in de winter. Maar het is vooral uw verwarmingsketel of warmtepomp die het zal voelen: die zal veel minder hard moeten werken. En u zal beduidend minder energie verbruiken.
De ideale binnentemperatuur
Toch is het geen slecht idee om een aantal maatregelen te nemen om nog meer energie te besparen.
Zo kan u de ingestelde binnentemperaturen op uw thermostaat verder verfijnen. Probeer die eens tijdelijk wat lager te zetten. Voel het te kil aan? Zet het dan weer warmer. Of misschien kunt u de verwarming op bepaalde dagen of momenten wat lager zetten.
Ter informatie geven we hier enkele algemene richtlijnen (uitgedrukt in °C) over de binnentemperatuur.
Leefruimtes (salon/eetkamer) | 20 °C |
Keuken | 18° C |
Badkamer (tijdens gebruik) | 23° C |
Slaapkamer | 16° C |
Kantoorruimte | 22°C à 24° C |
’s Nachts mag je de temperatuur in deze ruimtes gemiddeld 3 à 4 °C lager zetten dan overdag.
Premies spouwmuurisolatie
Alle overheden zijn rotsvast overtuigd van de voordelen van spouwmuurisolatie. Ze bieden dan ook verschillende soorten premies en fiscale voordelen.
U wil het fijne weten van alle mogelijke steunmaatregelen? Bekijk dan dit uitgebreide artikel met alle informatie over de verschillende premies. Naast een verlaagd btw-tarief van 6% (i.p.v. 21% – voor woningen ouder dan 10 jaar) zijn er 5 mogelijkheden om subsidies te krijgen voor uw werken:
- Premie via de netbeheerder Fluvius
- Goedkoop lenen
- Extra totaalrenovatiebonus van Fluvius
- Premies voor sociale spouwmuurisolatieprojecten
- Premies van de gemeente of de provincie
Premie netbeheerder Fluvius
De belangrijkste premie is die van uw netbeheerder Fluvius. Die geeft u 5 euro per m² geïsoleerde spouwmuur. Daar zit geen maximumbedrag op. Hoe groter uw spouwmuur, hoe meer u krijgt.
De belangrijkste voorwaarden?
- De spouw moet minstens 5 cm breed zijn.
- Uw woning moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 01/01/2006.
- De werken moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerde aannemer (volgens de specificaties van STS 71-1).
Hoe vraagt u deze premie aan?
Dien uw aanvraag binnen 12 maanden na de werken in op: https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-buitenmuurisolatie
Wat hebt u nodig?
- De factuur van de werken en een document over de geplaatste isolatie
- Een attest van de aannemer
- Een Verklaring van Overeenkomstigheid met STS 71-1
Al deze documenten krijgt u van ons na de werken. We kunnen u begeleiden bij het indienen van de premie-aanvraag.
Vragen over premies voor spouwmuurisolatie? Stel ze gerust.
Prijs spouwmuurisolatie
Hoeveel kost spouwmuurisolatie? Dat hangt af van verschillende factoren. Zoals:
- de oppervlakte van uw muren
- de dikte van de spouwmuur
- het gebruikte isolatiemateriaal
De kostprijs varieert tussen ongeveer 15 en 30 euro per m².
Bij Isolatiewerken Verschueren start de prijs vanaf 16,5 euro per m². Dat is voor een spouw van 5 cm breed, een muur van maximaal 7,5 meter hoog en een gemakkelijk toegankelijke werf.
Benieuwd naar de prijs van spouwmuurisolatie voor uw woning? Vul hier het offerteformulier in. U krijgt snel een offerte van ons.
Uw besparing
Zodra uw spouwmuren geïsoleerd zijn, zal u minder moeten verwarmen. Gemiddeld kan u ongeveer 2,5 euro per vierkante meter geïsoleerde muur besparen.
Type woning | Oppervlakte muren | Besparing/jaar |
Gesloten bebouwing | 20 – 60 m² | 60 – 180 euro |
Halfopen bebouwing | 70 – 140 m² | 210 – 420 euro |
Open bebouwing | 120 – 200 m² | 360 – 600 euro |
Uw terugverdientijd
Die bedraagt doorgaans 3 à 4 jaar. In sommige gevallen gaat het iets trager (5 jaar) of sneller (2 jaar).
Groepsaankoop spouwmuurisolatie
U kunt uw spouwmuren laten isoleren via een groepsaankoop. Isolatiewerken Verschueren is een van de geprefereerde partners van Veneco. Dat is een intercommunale die de groepsaankopen regelt van gemeenten rond Gent.
Isolatiewaarden spouwmuurisolatie
Wie informatie opzoekt over spouwmuurisolatie komt vaak de term ‘isolatiewaarde’ tegen. Een dergelijke waarde drukt uit hoe goed een bepaald materiaal isoleert.
Of anders gezegd: wat het effect is van het isolatiemateriaal op de temperatuur of de vochtigheid van de geïsoleerde ruimte.
Er bestaan verschillende soorten isolatiewaarden zoals de R-waarde, K-waarde, RC-waarde, U-waarde en de lambda-waarde.
Die laatste waarde, de lambda-waarde (λ), is de basis voor alle andere waarden. Ze geeft de warmtegeleidbaarheid weer van een materiaal, uitgedrukt in W/mK.
- W = warmtestroom in Watt
- M = vierkante meter
- K = snelheid van de warmte
De lambda-waarde geeft dus aan hoeveel warmte er stroomt door een bepaald materiaal, gemeten per vierkante meter en per graad temperatuurverschil.
Elk isolatiemateriaal heeft een bepaalde lambda-waarde. Bij het aanvragen van uw premie moet u informatie geven over het gebruikte isolatiemateriaal. De Vlaamse overheid houdt rekening met de lambda-waarde van dat materiaal voor het toekennen van de premie.
Volgende stap: laat u adviseren
Neem gerust contact op om over uw plannen te spreken en uw vragen te stellen. We staan u met veel plezier te woord.