Alle energiespecialisten zijn het erover eens: dakisolatie is de meest effectieve ingreep om uw woning energiezuiniger te maken. Volgens schattingen verlaat immers maar liefst 25% van de warmte uw woning via het dak.
Door uw dak optimaal te isoleren houdt u het warmteverlies tegen en brengt u uw energieverbruik met ongeveer 25% of zelfs 30% naar omlaag. Gevolg? U bespaart per jaar honderden, en soms zelfs duizenden, euro’s aan verwarmingskosten.
Voordelen dakisolatie: waarom uw (hellend) dak laten isoleren?
De belangrijkste reden waarom mensen hun dak willen isoleren, is dat ze 25% of zelfs 30%, energie besparen. Maar daarnaast levert dakisolatie u nog heel wat voordelen op.
- Dakisolatie verhoogt uw warmtecomfort. Want een geïsoleerd dak houdt de warmte binnen in de winter. Zo maakt u van uw woning een gezelligere plek om in te wonen.
- Dakisolatie houdt niet alleen de warmte binnen in de zomer, maar houdt ook de hitte buiten in de zomer. Op die manier bespaart u misschien een airco uit, of andere maatregelen om uw woning af te koelen.
- Dakisolatie zorgt ervoor dat uw dak lucht en winddicht is en blijft.
- Nog een positief effect van dakisolatie waar mensen niet altijd aan denken: dakisolatie zorgt ook voor akoestische isolatie. De isolatie in uw dak houdt immers niet alleen de warmte binnen, maar dempt ook vervelende buitengeluiden zoals langsrijdende treinen, druk verkeer, een snelweg in de buurt, burenlawaai, enzovoort. Misschien slaapt er wel rustiger door.
- Dient uw zolder enkel als bergruimte? Door uw dak te isoleren kunt u op zolder een extra woonruimte creëren. Een of meerdere slaapkamers, een bureau, een hobbykamer of een mega speelruimte voor de kinderen. Zie ook Zolder isoleren.
- Dakisolatie verlaagt het E-peil van uw woning. Daardoor krijgt u een positiever EPC-attest en verhoogt u de waarde van uw gebouw bij een eventuele verkoop.
- Aangezien u door uw dak te isoleren minder energie nodig hebt, kunt u misschien een verwarmingsketel met een lager vermogen installeren. Ook zo bespaart u vele euro’s.
- Aangezien een woning met een geïsoleerd dak minder energie verbruikt, stoot u dus minder CO2 uit. Dakisolatie is dus ook goed voor het milieu.
- Voor dakisolatie moet men werken in uw huis uitvoeren. Maar deze werken gebeuren op zolder, waardoor de last beperkt blijft. En bovendien gaan de werken bij dakisolatie snel. De meeste daken isoleren we in 1 à 2 dagen. Voor grotere daken moet u rekenen op 3 à 4 dagen.
- Dakisolatie is een van de prioriteiten voor de Vlaamse regering om de Vlaamse woningen energiezuiniger te maken. Daardoor profiteert u van tal van isolatiepremies en fiscale voordelen voor dakisolatie. Deze premies worden uitgegeven door uw netwerkbeheerder, de Vlaamse overheid, de gemeente waar u woont en de provincie. Dankzij deze premies en voordelen hebt u uw investering in dakisolatie snel terugverdiend.
> Ontdek hier alle premies voor dakisolatie.
Dakisolatie: welke technieken en materialen gebruiken we?
Welk technieken en materialen we gebruiken om uw dak te isoleren, hangt af van de specifieke dakconstructie en van uw voorkeuren. In de meeste gevallen gebruiken we volgende materialen:
- Cellulose vlokken. Bijzonder milieuvriendelijk, hoge isolerende waarde, goede prijs-kwaliteitverhouding. Zie verder.
- Glaswol. Gemakkelijk aan te brengen, goede prijs-kwaliteitsverhouding en milieuvriendelijk. Al onze glaswolproducten zijn immers op basis van de nieuwe ecologische ECOSE technology. Dat betekent dat het bindmiddel gemaakt is van duurzame grondstoffen en niet van chemicaliën. Al onze glaswolproducten zijn dus vrij van fenol en formaldehyde.
- PIR-platen (polyisocyanuraat-isolatieplaten) en PUR-platen (polyurethaan isolatieplaten). PIR en PUR zijn niet zo milieuvriendelijk, isoleren goed en zijn geschikt om zowel de binnenkant als de de buitenkant van daken en de zoldervloer te isoleren.
Techniek uitgelicht: dakisolatie met cellulosevlokken
Voor het isoleren van uw dak en zoldervloer werkt Isolatiewerken Verschueren graag met cellulosevlokken of papiervlokken. Cellulosevlokken zijn gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Dit maakt van dit isolatiemateriaal het milieuvriendelijkste en gezondste isolatiemateriaal op de markt.
Hoe maakt men van krantenpapier isolatiemateriaal?
Men versnippert het krantenpapier op een zodanige manier dat de structuur verandert. Die nieuwe structuur, vergelijkbaar met watten, zorgt ervoor dat cellulose veel lucht kan vasthouden. Dat verklaart de hoge isolerende waarde van cellulosevlokken.
100% brandveilig
Tijdens het productieproces voegt men ook additieven toe zodat de vlokken brandwerend en schimmelvrij worden. Mensen denken vaak dat papiervlokken bijzonder brandbaar zijn. Krantenpapier vliegt immers heel snel in brand. Maar dat is niet het geval met de bewerkte cellulosevlokken. De hoge concentratie van de cellulose en de additieven beschermen de cellulose immers tegen brand. Volgens test zou cellulose zelfs minder brandbaar zijn dan glaswol of rotswol. Conclusie: Cellulose is 100% brandveilig.
Natuurlijk en gezond
Cellulose is een natuurlijk isolatiemateriaal. De cellulosevlokken bestaan immers uit papier dat op haar beurt uit hout voorkomt. Het isolatiemateriaal bevat verder geen giftige stoffen en is dus niet schadelijk voor de gezondheid. (Dat is niet het geval voor alle isolatiematerialen.)
Naadloze dichting
Hoe brengt men de cellulosevlokken aan? Men spuit of blaast ze in op de dakwand of de zoldervloer. Daardoor kunnen de te isoleren ruimtes perfect gevuld en naadloos geïsoleerd worden. Met isolatie op basis van cellulose hebt u geen last van openingen of spleten. Die naadloze afsluiting maakt van cellulose niet alleen een uitstekende thermische, maar ook een sterke akoestische isolator.
Gezond binnenklimaat
Nog een voordeel van cellulosevlokken is dat ze vocht kunnen opnemen en het dan achteraf vertraagd weer afgeven. Dat zorgt voor een gezonder klimaat in uw woning.
Snel te isoleren
Uw dak isoleren met cellulosevlokken verloopt snel. 1 à 2 dagen voor gewone daken, 3 à 4 voor grotere daken.
Prijs dakisolatie hellend dak
De prijs van dakisolatie is afhankelijk van heel wat factoren zoals o.a. de grootte van het te isoleren dakoppervlak, de constructie van uw dak, het type isolatiemateriaal en of de het dak gemakkelijk toegankelijk is. Elk dakisolatieproject is verschillend en steeds op maat.
Benieuwd naar de prijs voor uw dakisolatie? Schat de oppervlakte van uw dak en vul het offerteformulier in. U krijgt snel een antwoord van ons.
Vraag online uw offerte aan voor dakisolatie
Uw hellend dak is nog net geïsoleerd, of niet voldoende geïsoleerd? En u wilt uw energiefactuur fors naar omlaag halen? Opteer dan voor dakisolatie en contacteer de specialisten van Isolatiewerken Verschueren.