Heb ik een vergunning nodig voor gevelisolatie?

Het aanbrengen van gevelisolatie bij bestaande woningen is in principe vergunningsplichtig. Mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet, heeft u geen vergunning nodig.
vergunning gevelisolatie

Gevel isoleren zonder vergunning: de voorwaarden

Het Vlaamse Vrijstellingenbesluit lijst alle voorwaarden op om werken uit te voeren zonder een vergunning aan te vragen. Voor gevelisolatie zijn de voornaamste eisen:

1) Een maximale dikte van 26 cm

Als de dikte van de isolatie en afwerking dunner is dan 26 cm, heeft u geen vergunning nodig. U mag bijvoorbeeld 16 cm gevelisolatie plaatsen met steenstrips van 5 cm dik.

Is dat te weinig om een bepaalde isolatiegraad te behalen? Combineer buitengevelisolatie met spouwmuurisolatie. Zo wordt deze maximale dikte minder snel bereikt.

2) De rooilijn mag niet overschreden worden

De rooilijn is de grens met het openbaar domein (meestal de stoep). Indien de gevelisolatie deze rooilijn overschrijdt, heeft u een vergunning nodig.

Is dat niet het geval, en bedraagt de isolatie- en afwerkingsdikte minder dan 26 cm, dan mag u zonder aanvraag met de werken starten.

Opgelet: Gemeenten kunnen deze werken nog wel meldingsplichtig maken. De isolatiewerken melden bij de gemeente is dan voldoende.

Uitzonderingen

Zelfs als aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, dan heeft u nog steeds een vergunning nodig als het gaat om:

  • Gebieden die erkend zijn als werelderfgoed of in de bufferzone van het werelderfgoed liggen (bv. in de Brugse binnenstad).
  • Gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris van bouwkundig erfgoed.

Een vergunning aanvragen

De aanvraag van een vergunning voor het plaatsen van buitenisolatie verloopt via het Omgevingsloket. Meestal kan dit zonder een architect in te schakelen.

Wat met ruimtelijke plannen?

Soms is het aanbrengen van gevelisolatie in strijd met verkavelingsvoorschriften, verordeningen of ruimtelijke plannen.

Volgens artikel 4.4.1, §2, 3° VCRO is het vergunningsvrij aanbrengen van isolatie tot 26 cm dikte toegelaten, ook wanneer dit strijdig is met de voorschriften (bv. isolatie die in een bouwvrije zijdelingse strook komt).

Meer weten?

Denkt u eraan om de buitenmuren van uw woning te isoleren en vraagt u zich af of hiervoor een vergunning nodig is? Wij adviseren u graag. Neem contact op om uw project te bespreken.