Mogelijke oorzaken
Geluidsoverlast wordt door verschillende bronnen veroorzaakt. Soms gaat het om interne problemen, zoals een koelkast met een luidruchtige motor. Meestal is de oorzaak buiten de woning te vinden. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, vliegtuigen, burenlawaai, bouwwerkzaamheden en evenementen. Deze storende geluiden dringen via ramen, muren en ventilatiesystemen de woning binnen.
De gevaren van geluidshinder
Langdurige geluidshinder vormt een gezondheidsrisico. In een podcast van het RIVM gaan onderzoekers dieper in op de gevaren:
- Slaapproblemen: Geluidsoverlast is een belangrijke oorzaak van verstoorde slaap. Dit resulteert in vermoeidheid, een verminderd concentratievermogen en stemmingswisselingen.
- Fysieke gezondheidsproblemen: Langdurige blootstelling aan geluidshinder veroorzaakt stress, hoofdpijn en migraine. Bewoners krijgen last van een hoge bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
- Leerproblemen: Bij kinderen brengt geluidshinder specifieke risico’s met zich mee, waaronder leerproblemen en prikkelbaarheid.
Isolatie en geluidsoverlast
Wanneer we over geluidsoverlast praten, maken we een onderscheid tussen lucht- en contactgeluiden.
Luchtgeluid
Luchtgeluid ontstaat door trillingen in de lucht die zich als golven voortbewegen. Wanneer deze geluidsgolven een obstakel raken, zoals een muur, worden ze deels doorgegeven als trillingen in dat materiaal. Hoe beter de muur geluid dempt, hoe minder geluid aan de andere kant hoorbaar is.
Spouw- en buitengevelisolatie vermindert luchtgeluiden, omdat het isolatiemateriaal trillingen moeilijk doorgeeft.
Daarnaast zorgen isolatiewerken voor een betere luchtdichtheid. Een luchtdichte isolatieschil voorkomt geluidshinder.
Contactgeluid
Daarnaast zal gevelisolatie contactgeluiden verminderen. Dat zijn geluiden die ontstaan door fysiek contact tussen objecten of materialen en zich via vaste structuren zoals muren, vloeren en plafonds verspreiden. Denk aan voetstappen op een harde vloer, een dichtslaande deur of meubels die worden verschoven.
De gevelisolatie maakt de gevel robuuster, waardoor trillingen door contactgeluiden minder snel worden doorgegeven. Het werkt als een extra barrière.
Verbeterde leefkwaliteit
Door een vermindering van lucht- en contactgeluiden draagt gevelisolatie bij aan een hogere leefkwaliteit. Bewoners genieten van een betere slaap, verhoogde concentratie en een algemeen gevoel van welzijn. De energiebesparing is natuurlijk het grootste voordeel.
Andere oplossingen om geluidshinder te beperken
- Gebruik kit, tochtstrips en akoestische tapes om kieren af te sluiten
- Investeer in dubbel of driedubbel glas
- Kleed uw interieur aan met zachte materialen (tapijten, gordijnen, kussens…)
- Hang akoestische panelen op om geluid te absorberen
- Ook spanplafonds kunnen luchtgeluiden verminderen