Waarom deze minimumeisen?
U kunt zichzelf afvragen waarom de Vlaamse overheid minimumeisen oplegt voor de isolatie bij renovatieprojecten.
Hiervoor moeten we naar de Europese klimaatdoelstellingen kijken. De EU wil de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% terugdringen tegen 2030 en klimaatneutraal zijn in 2050.
Momenteel komt een groot deel van deze uitstoot van de verwarming van gebouwen. Een stevige isolatieschil is de beste manier om warmteverliezen te voorkomen en de CO2-uitstoot te verlagen.
Eisen voor nageïsoleerde constructies
Bij een renovatie moeten de nageïsoleerde scheidingscontructies (alle delen die de scheiding vormen tussen binnen- en buitenomgeving) voldoen aan maximale U-waarden.
De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter door een constructiedeel verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 °C. Hoe lager, hoe beter de isolatie.
Hieronder vindt u een overzicht van de minimumeisen voor renovaties:
- Dakisolatie: max. 0,24 W/m²K
- Gevelisolatie aan de buitenzijde: max. 0,24 W/m²K
- Spouwmuurisolatie: max. 0,55 W/m²K
- Gevelisolatie aan de binnenzijde: geen eisen
- Vloerisolatie: max. 0,24 W/m²K
Momenteel zijn er geen eisen voor isolatie aan de binnenzijde van bestaande constructies.
Eisen voor vernieuwde scheidingsconstructies
Gaat u een draagconstructie volledig vervangen, bijvoorbeeld het dak van een huis renoveren door de kepers en/of gordingen te vernieuwen? Dan moet deze verbouwde scheidingsconstructie voldoen aan de isolatie-eisen in vak 1 uit bijlage VII van het Energiebesluit.
Voor scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen is dat:
- Daken: max. 0,24 W/m²K
- Muren: max. 0,24 W/m²K
- Vloeren: max. 0,24 W/m²K
- Deuren en poorten: max. 2,0 W/m²K
Bij scheidingsconstructies tussen 2 beschermde volumes op aangrenzende percelen, zoals een rijhuis, is er een maximale U-waarde van 0,6 W/m²K.
Materialen en isolatiediktes
Om aan de eisen te voldoen, moet u met twee zaken rekening houden:
- De gekozen isolatiematerialen
- De isolatiedikte
PUR, PIR, EPS, glaswolvlokken, steenwol… elk isolatiemateriaal heeft een ander isolatievermogen of lambdawaarde. Voor een maximale besparing kiest u best voor materialen met een lage lambda.
Daarnaast is er nog de isolatiedikte. Het is logisch dat een isolatielaag van 14 cm meer warmte tegenhoudt dan een van 10 cm. Natuurlijk moet er soms rekening gehouden worden met technische beperkingen, zoals de breedte van een spouw of de hoogte van de kepers.
Laat u begeleiden door een specialist
Als specialist in isolatiewerken zorgen wij ervoor dat uw renovatieproject aan de huidige isolatienormen voldoet. Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.