Gevelisolatie bij rijwoningen

Bij rijhuizen vormen de voor- en achtergevel een zwakke plek. Door deze te isoleren, samen met het dak, bespaart u op uw energiekosten.
rijhuis rijwoning isoleren

Een rijhuis isoleren is extra voordelig

Een rijwoning isoleren is extra voordelig, want de totale isolatieoppervlakte is veel kleiner dan bij een halfopen bebouwing of een vrijstaand huis. Enkel de voorgevel en achterbouw vragen aandacht. Het totale kostenplaatje ligt dus lager.

Benieuwd hoeveel uw isolatiewerken kosten? Vraag een gratis offerte.

De bouwlijn van rijwoningen

Rijwoningen volgen dezelfde bouwlijn. Alle voorgevels sluiten netjes aan op elkaar.

Maar wat gebeurt er wanneer één rijhuis langs de buitenkant wordt geïsoleerd? De isolatieplaten en gevelafwerking maken de buitenmuur dikker, waardoor deze voorbij de bouwlijn komt.

Gelukkig is dat geen probleem.

Volgens het rooilijndecreet mag u de normale rooi- of bouwlijn met 14 cm overschrijden om te isoleren. Momenteel bekijkt de Vlaamse overheid een voorstel om die 14 centimeter extra ruimte zelfs nog verder uit te breiden.

En wat met een blinde gevel?

Een blinde gevel is een muur die als scheidingsmuur tussen twee woningen dient, terwijl het aangrenzende rijhuis nog niet is gebouwd. We noemen dit ook een wachtgevel.

Via een blinde gevel kan veel warmte verloren gaan. Gevelisolatie is hiervoor een goede oplossing.

Maar mag dat wel?

Om een gedeelde wachtgevel te isoleren heeft u de toestemming nodig van uw buur. Anders loopt u het risico om een schadevergoeding te moeten betalen en de isolatie te verwijderen..

Als uw buur binnenkort gaat bouwen, kiest u best voor een goedkope afwerking van de gevelisolatie, bijvoorbeeld een geveldoek.

Opgelet met rijhuizen aan een voetpad

Sommige rijhuizen hebben geen voortuin. Ze grenzen rechtstreeks aan een voetpad. In dat geval zijn er soms bijkomende voorwaarden om rekening mee te houden.

Veel steden en gemeenten hebben een minimumbreedte voor het voetpad vastgelegd. In Gent is dat bijvoorbeeld 1,20 meter. Na het isoleren van de rijwoning moet deze afstand bewaard blijven. Lukt dat niet, dan moet er voor dunnere isolatie gekozen worden of mag u slechts isoleren vanaf de eerste verdieping.

Wij raden aan om uzelf eerst de informeren bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening omtrent de mogelijkheden. Of vraag het gewoon aan onze isolatiespecialisten.