Isolatiewaarden spouwmuurisolatie: een overzicht

Om de isolatiegraad van materialen uit te drukken, zijn er verschillende waarden. Hier vind je meer info over deze isolatiewaarden.
isolatiewaarden

Wat is de isolatiewaarde voor spouwmuurisolatie?

Wie spouwmuurisolatie (of een andere vorm van isolatie) overweegt, komt vroeg of laat in contact met de term ‘isolatiewaarde’ spouwmuurisolatie.

Er bestaan verschillende soorten isolatiewaarden: K-waarde, R-waarde, RC-waarde, lambda-waarde en U-waarde.

Deze cijfers drukken uit hoe goed een materiaal (bijv. glaswolvlokken), een deel van een gebouw (muren, vloeren, vensters, daken) of een volledig gebouw isoleren. Ze geven aan in welke mate het isoleren effect heeft of zal hebben op de temperatuur / vochtigheid van de ruimte.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende isolatiewaarden.

Verschillende soorten isolatiewaarden

Enkele belangrijke termen die de waarde van isolatie uitdrukken:

R-waarde

De R-waarde drukt de warmteweerstand van een materiaal uit.

Die wordt bepaald door twee zaken: de dikte en de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambda-waarde van het materiaal.

Hoe groter de R-waarde, hoe groter de weerstand tegen warmtedoorgang en dus, hoe beter het materiaal isoleert.

Deze term gebruikt men vooral om de isolatiewaarde uit te drukken van (dubbel) glas, muren, vloeren, daken, enz. Deze waarde is belangrijk voor premies en subsidies.

RC-waarde

Drukt de totale isolatiewaarde uit van producten of locaties met verschillende isolatielagen.

Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter het product of de muur bestaande uit meerdere isolatielagen isoleert.

Lambda-waarde (λ)

Drukt de warmtegeleidbaarheid van een materiaal uit.

Hoe hoger de lambda-waarde van een materiaal, hoe beter dat materiaal de warmte geleidt en dus, hoe slechter het materiaal isoleert.

Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van dat materiaal. De lambda-waarde drukt men uit in een warmtegeleidingscoëfficiënt (in W/mK).

U-waarde

Drukt de isolatiewaarde van een constructiedeel uit (dak, muren, vensters, vloeren). Meer bepaald hoeveel warmte er per seconde door een vierkante meter van bijvoorbeeld een muur of een raam ontsnapt.

De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt wordt uitgedrukt in W/m²K. Hoe lager de U-waarde van uw ramen, hoe beter ze isoleren.

K-waarde

Drukt de totale isolatiewaarde uit van een gebouw.

Om die te berekenen houdt men rekening met het warmteverlies door daken, vloeren, ramen en muren, en met de grootte of compactheid van een woning.

Hoe lager de K-waarde, hoe beter een gebouw geïsoleerd is. De K-waarde of het K-peil van je woning heeft een grote invloed op het E-peil van je woning.

Hoe wordt de lambda-waarde berekend?

Een cruciale isolatiewaarde is de lambda-waarde (λ). Die dient immers als basis voor alle andere isolatiewaarden. De lambda-waarde bepaalt de warmtegeleidbaarheid van een materiaal en wordt weergegeven in W/mK.

  • W staat voor warmtestroom in watt
  • M staat voor vierkante meter
  • K drukt de snelheid van de warmte uit (warmtedoorgangscoëfficiënt)

De lambda-waarde drukt uit hoeveel warmte (W) er stroomt door een materiaal per vierkante meter (m) en per graad temperatuurverschil.

Isolatiewerken Verschueren gebruikt glaswolvlokken voor spouwmuurisolatie (URSA Pure Floc KD). De lambda-waarde van die glaswolvlokken bedraagt 0,034 W/mK. Een uitstekende score. De glaswolvlokken van URSA behoren tot het allerbeste materiaal op de markt van spouwmuurisolatie.

Belangrijk: niet alleen de lambda-waarde speelt een rol, ook de dikte van het materiaal. Dikker isolatiemateriaal kan een minder gunstige lambda-waarde compenseren.

Waarom is de isolatiewaarde belangrijk?

Bij het toekennen van premies voor isolatie houdt de Vlaamse overheid rekening met de isolatiewaarde van uw isolatiemateriaal

Daarnaast zal u dankzij een betere isolatiewaarde van het isolatiemateriaal meer energie besparen. Beter isolatiemateriaal (zoals glaswolvlokken) vertraagt immers de geleiding van warmte/koude waardoor de binnentemperatuur constanter blijft.

De isolatiewaarde van uw woning of gebouw laten berekenen?

Neem contact op met Isolatiewerken Verschueren voor de berekening van de huidige isolatiewaarde van uw woning of gebouw. De isolatiespecialist zal u na het onderzoek tips geven en een voorstel doen uw woning of gebouw te isoleren.